Parlem amb Borja Ramon de la sensorització de 26 habitatges de la Fundació

Img 20231030 113411
Temps estimat de lectura: 3 minuts
5/5 - (1 vote)

Fotografia de Laura Pujol

Arriben a la nostra seu  52 sensors ambientals que s’instal·laran a 26 pisos de la Fundació durant el mes de novembre

L’acció està inclosa en el projecte “Intervenció en els habitatges de lloguer social per a la millora de la salut i el confort de les persones inquilines” premiat per Leroy Merlin, dotat amb una ajuda econòmica de 100.000 euros.

Parlem amb Borja Ramon, gestor TIC de la Fundació, dels detalls del projecte. 

Fundació Habitatge Social: Ens pots explicar en que consisteix la sensorització dels habitatges que fa la Fundació?

Borja Ramon: La sensorització consisteix en la instal·lació de dispositius que ens proporcionen informació de les condicions ambientals en els habitatges de la fundació. Ens permeten saber la temperatura, el nivell d’humitat i la qualitat de l’aire, que són indicadors del grau de salubritat i confort que pots tenir dins de casa teva. Els sensors aboquen la informació de forma continuada en una plataforma a la qual accedim a través d’Internet  – d’accés restringit a personal de la fundació, és clar – i així podem obtenir a distància dades objectives d’aquests indicadors.

FHS: I per què servirà la sensorització? Quin és el seu objectiu?

Borja: Bàsicament, en té dos: en primer lloc, ens ajuda a comprovar les condicions d’habitabilitat dels nostres pisos. El parc de la fundació és força heterogeni en quant a qualitat, ubicació, antiguitat, grau de conservació, etc., perquè els pisos procedeixen de fonts molt diverses. Nosaltres realitzem arranjaments abans de posar-los a disposició de les famílies, i després, quan s’hi detecten deficiències. La sensorització pot ajudar a fer seguiment de les reparacions, com ara en temes d’humitats o d’eficiència energètica, i ajudar a comprovar-ne l’efectivitat.

En segon lloc, la sensorització informa de manera veraç de l’entorn físic dins de les llars, ajudant a detectar situacions d’incomoditat o risc per la salut, com ara l’exposició a temperatures inadequades, a nivells d’humitat massa pobres o massa elevats, o qualitat de l’aire insuficient. Aquestes condicions poden reflectir pobresa energètica, que ve determinada per la incapacitat de fer front als subministraments necessaris per a regular, precisament, l’ambient adequat de casa teva. Però també poden indicar la possibilitat que, modificant algunes pràctiques domèstiques senzilles, aquest ambient millori, com ara en l’ús d’estufes, la ventilació d’habitacions, bany o cuina, l’estendre roba dins de casa, etc.

En última instància, amb tota aquesta informació – estat dels habitatges, dades de l’ambient, consums de subministraments i la dels hàbits de les persones – podem informar-les i ajudar-les a trobar recursos perquè siguin capaces de gestionar de forma autònoma l’entorn al seu habitatge.

Img 20231030 113321
Sensor de temperatura, humitat i CO2. Fotografia de Laura Pujol

FHS: Quan acabi aquesta fase del projecte, quants pisos tindrà sensoritzats la Fundació?

Borja: Un total de 47. Els més recents són aquests vint-i-sis amb sensors de CO2, humitat i temperatura, i  procedents d’una fase anterior, n’hi ha vint-i-un més amb sensors d’humitat i temperatura únicament, tot i que esperem poder-los actualitzar en un futur pròxim per uns de més complerts amb CO2 com els que estem instal·lant ara.

FHS: La Fundació treballa aquest projecte amb diferents partners tecnològics. Ens pots dir quins i quina és l’aportació que fan al projecte?

Borja: Tota la infraestructura de sensorització la proporciona CELLNEX: els sensors, la connexió que envia la informació, i la plataforma que la recull i ens l’ofereix en forma de dades numèriques i gràfiques.

La Fundació Naturgy facilita formació i consell a les famílies sobre els usos de la llar que ajuden a utilitzar de la millor manera l’energia, i resolen dubtes sobre consums i factures a través de la seva Escola d’Energia.

Però no podem oblidar l’aportació de Leroy Merlin a aquest projecte que, a banda de finançar part de la la sensorització, ha aportat diners per a instal·lar calefacció en aquests mateixos 26 pisos a través dels seus premis Hogares Dignos.

FHS: Quina és la visió de futur d’aquest projecte? Fins a on vol arribar la Fundació? Li calen nous partners?

Borja: A llarg termini, la sensorització hauria de formar part d’un sistema de vigilància de la qualitat dels pisos i la vida que s’hi visqui en ells, que avisi de les deficiències de forma proactiva, i que faciliti establir patrons de consum que ajudin les famílies a millorar l’ús que fan dels recursos. Per fer això, caldria comptar amb col·laboradors en l’anàlisi de dades, que ajudin a establir perfils dels habitatges – per estar amatents a les possibles deficiències a les quals són més sensibles – com de famílies – per a detectar situacions de vulnerabilitat energètica no expressades, mals usos dels recursos, etc. – i del comportament que podem esperar davant les diverses situacions.

També serà molt important aprofundir en la tasca d’assessorament i d’interiorització de coneixements en l’ús de l’energia, i disposar d’eines que traslladin la informació i els consells a les pròpies famílies, potenciant la seva autonomia.

Comparteix aquesta pàgina
Fes un donatiu Fer-me soci
Gràcies a la vostra ajuda, podem estar al costat dels qui més ens necessiten
Quin tipus de donació t’agradaria fer?
Puntual
Quant voleu aportar?
Sóc...
Particular
Empresa