Fotografia d’ISHF
Els passats 7, 8 i 9 de juny va tenir lloc a Barcelona l’International Social Housing Festival (ISHF), una iniciativa de Housing Europe, la Federació Europea d’Habitatge Públic, Cooperatiu i Social, i dels seus membres i aliats, presents a 25 països i que engloben 25 milions d’habitatges, l’11% del parc d’habitatge social de la Unió Europea.
L’ISHF va ser una oportunitat única per promoure el debat entre les organitzacions membres de Housing Europe i, sobretot, entre aquestes i els diferents actors involucrats en l’àmbit de l’habitatge: centres de recerca, professionals, autoritats locals, residents i activistes, entre d’altres. També per articular el sector de l’habitatge i fomentar la col·laboració i l’intercanvi tècnic a nivell internacional.
Conjuntament amb altres fundacions de Cohabitac es va organitzar la taula El subministrament d’habitatge social i assequible per organitzacions sense ànim de lucre; un full de ruta per a Espanya, que pretenia crear un espai per al debat sobre el paper del sector sense ànim de lucre (fundacions i associacions) en el subministrament futur d’habitatge social de lloguer a Espanya.
L’objectiu era posar el focus en els aprenentatges obtinguts dels diversos models de les Associacions Europees per a l’Habitatge, i identificar els elements polítics i legislatius que han de obtenir un inventari d’habitatges més adequat, aprofundint en els models que s’addiuen amb les idiosincràsies del país; des del punt de vista tant acadèmic com de l’experiència de les entitats que hi participaven.
La sessió va ser presentada i moderada per Ainara Fernández Tortosa, Investigadora a United Cities and Local Governments, Barcelona i va comptar amb les aportacions de:
Xavier Mauri, Director General d’Estratègica de la Fundació Habitat3, Elena Martínez Goytre, responsable de l’Àrea d’Investigació i avaluació a Provivienda (Espanya), Nuria Lambea Llop, Subdirectora i Investigadora postdoctoral a la Càtedra UNESCO d’Habitatge de la Univ. Rovira i Virgili University i Steve Loveland, Gestor de participació resident a Clúid Housing – Irlanda.
D’altra banda el dimecres 7 la Fundació va organitzar una visita guiada a l’edifici promogut i gestionat al carrer Bolívia.
La visita va comptar amb les explicacions de l’arquitecta M. Àngels Negre, qui destacà l’arquitectura a favor de les famílies menys privilegiades: fórmula constructiva, eficiència energètica, districlima recollida pneumàtica… i l’educador social de la Fundació Francesc Castellano, qui exposà les bases del Programa Oikos d’acompanyament per a les famílies i les claus del seu èxit.
Fotografies d’Albert Tarradelles, Àngels Negre i Rosa de Castro