Fotografia cedida per Mansol
Una de les maneres de generar impacte social positiu de la Fundació és col·laborar amb empreses d’inserció i amb compromís social a l’hora de realitzar les reformes i manteniments importants dels habitatges que gestionem.
En són unes quantes, cada una d’ella té la seva manera de fer i les seves característiques que la fan única. Per a conèixer-les millor ens hem reunit amb Ivó Valdivielso (CEO de Mansol), Alberto Girado (president de Trinijove) i David Hugas (gerent de Garbet).
Ivó Valdivielso ens explica que Mansol és una empresa de serveis, principalment industrials, constituïda com a Centre Especial de Treball (CET) que ha estat promoguda per la Fundació Acollida i Esperança. El seu objectiu és contractar el màxim de persones possibles, en el seu cas persones amb discapacitat i en situació d’exclusió social. Des de fa uns anys Mansol aposta fort per la paritat i actualment ocupen un 60% d’homes i un 40% de dones. També tenen especial atenció a les persones majors de 60 anys. Són conscients que el seu personal necessita més atenció, per això els fan un seguiment social i formació constant.
Per a ells és bàsic donar un bon servei en els encàrrecs que tenen: per una banda les reformes de pisos i per l’altra els projectes industrials i la destrucció de paper. Volen competir, i ho fan, amb les empreses del sector, vetllant en tot moment per la qualitat de l’ofertla.
Donant-nos el mateix servei de reformes i manteniment es troba la Fundació Trinijove. El seu president, l’Alberto Giraldo, ens explica que en aquest moment tenen 17 persones formant-se a l’hora que treballen. El seu itinerari d’inserció dura 3 anys i en són beneficiaris persones derivades dels serveis socials. El seu model és el d’un tècnic professional i una persona en formació que treballen plegats en les obres.
Ens diu l’Alberto, que quan acaben l’itinerari, algunes de les persones es queden a la Fundació però altres troben feina a través del programa Incorpora de la Caixa. La seva voluntat és apropar-se al teixit productiu de l’àrea metropolitana: polígons i zones industrials oferint serveis de consergeria i neteja, obres i rehabilitacions i jardineria. Cal ressaltar que Trinijove treballa per entitats i empreses, però també per a particulars.
La qualitat de la feina és el seu repte constant i demanen donar més força a les empreses d’inserció, doncs tenen clar que les Fundacions han de diversificar les seves fonts d’ingressos i ser el més autònomes possibles.
En David Hugas és el gerent de Garbet. Aquesta cooperativa és la que presta els serveis de neteja de les oficines de la Fundació. En aquests moment té al voltant de 300 treballadors i treballadores que donen serveis de neteja, manteniment, distribució de productes ecològics. També gestiones un restaurant a Vilafranca del Penedès i tenen previst obrir-ne 3 més al llarg del proper any.
L’objectiu de Garbet també és la promoció de la inserció laboral a persones en risc d’exclusió social, oferint-los una formació bàsica i especifica per a cada un dels perfils professionals i un acompanyament individualitzat. Ens diu en David que ells treballen amb persones fràgils, i que això sempre s’ha de tenir en compte, que cal donar oportunitats. Fan una formació molt acurada i tenen bons resultats: quan acaben la formació alguns es queden a Garbet i un 64% aconsegueix feina abans de 6 mesos.
Podem concloure que les 3 entitats aposten per una alta qualitat dels serveis que ofereixen, que la formació i l’acompanyament de les persones que atenen és bàsic, doncs són persones vulnerables a les que cal donar una (o més) oportunitats, motiu pel qual totes disposen de professionals especialitzats, i que consideren que cal treballar en xarxa, a prop dels seus clients i del teixit empresarial del territori.
Nosaltres estem molt contents de comptar amb totes elles.