Participem a la Jornada “La importància de mesurar l’impacte social de les fundacions”

Els membres de la taula rodona
Temps estimat de lectura: 3 minuts
Rate this post

El passat 9 de febrer, en Sergio Rodríguez director de la Fundació, va participar a la jornada La importància de mesurar l’impacte social de les fundacions’, organitzat per la Coordinadora Catalana de Fundacions, a través de la Comissió de l’Àmbit Social.

La jornada, celebrada al Palau Macaya, va comptar amb la participació de persones expertes en el mesurament i la gestió de l’impacte social. A l’acte s’hi van aplegar a més de 150 professionals, entitats i representants del Tercer Sector i les institucions públiques.

L’acte el va presentar Sara Pérez, gerent de la Coordinadora Catalana de Fundacions, que va donar la benvinguda als assistents i pas a la ponència inaugural que va anar a càrrec de la Lisa Hehenberger, professora i directora d’Esade Center for Social Impact: “Què és i què no és impacte per a les fundacions”.

En la segona part de la jornada, els assistents van poder conèixer de primera mà els casos de dues fundacions catalanes, Fundació Jubert Figueras i Fundació Habitatge Social, que ja han estandarditzat metodologies que els permeten obtenir dades sobre els efectes de la seva acció social en els seus públics i el seu entorn.

La taula rodona: ‘Com ho està fent el sector? Experiències, reptes i oportunitats en la mesura de l’impacte social’, va ser presentada per Patricia Pólvora, Cofundadora i consultora SROI – The Social Consulting Agency.

Pólvora va subratllar que parlar de mesura d’impacte social “va molt més enllà de reportar el nombre de beneficiaris (que seria com fem de bé la nostra feina, però no ens indica res sobre l’impacte que hem generat), ja que l’impacte real es troba en el canvi que provoquem en el benestar en les persones”. En aquest mateix sentit, va afegir que “cada dia les nostres accions i activitats canvien les persones i el món. Si no mesurem l’impacte, no entendrem quins canvis hem generat i quin punt de vista tenen les altres persones”.

Seguidament vam poder conèixer l’experiència de dues fundacions.

D’una banda, Paola Jubert, directora de la Fundació Jubert Figueras, va destacar que elaborar una teoria del canvi els ha permès “identificar molts més beneficiaris de la nostra acció i del veritable impacte social de la fundació”. D’altra banda, va apuntar també que “mesurar l’impacte és una eina per a poder exercir reivindicacions institucionals de noves polítiques públiques, basant-les en la constatació empírica de l’aportació social i territorial que genera la nostra feina”.

52691136950 E645f99f6f O
Sergio Rodríguez i Paola Jubert.

Sergio Rodríguez, director de la Fundació, va argumentar el títol de la seva presentació: “Les fundacions hem de retre comptes del sentit de la nostra existència”.

Rodríguez va posar de relleu la importància “d’analitzar el context en què ens movem per mesurar l’impacte i d’adaptar-se”. D’altra banda, posant el focus en el factor humà, va definir com a “fonamental” la implicació de l’equip de treball en la gestió de la mesura de l’impacte. En la seva intervenció va descriure la mesura d’impacte com a un “aprenentatge i una adaptació continus, no pot pensar-se com una foto immòbil”.

Després del bloc final de preguntes i el debat entre les fundacions, es va arribat al final de la jornada amb la cloenda institucional, a càrrec de la Glòria Oliver, vicepresidenta 1a de la Coordinadora Catalana de Fundacions, i de Lluís Torrens, secretari d’Afers Socials i Famílies del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya.

Comparteix aquesta pàgina
Fes un donatiu Fer-me soci
Gràcies a la vostra ajuda, podem estar al costat dels qui més ens necessiten
Quin tipus de donació t’agradaria fer?
Puntual
Quant voleu aportar?
Sóc...
Particular
Empresa