El juliol de 2018, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC) va promoure l’Acord marc per a l’adhesió d’ajuntaments amb demanda forta i acreditada i l’homologació d’entitats socials amb interès en l’adquisició d’habitatges provinents del tanteig i retracte (TIR) mitjançant una línia de préstecs bonificats.
Això va suposar una gran oportunitat per a les entitats del sector gestor i promotor de l’habitatge social que, d’aquesta manera, tenien prioritat per accedir a la compra d’habitatges provinents de processos d’execució.
Amb l’acord també es va establir una línia de préstecs bonificats de l’Institut Català de Finances (ICF)per facilitar les compres d’aquests habitatges, que convertides en compres de caràcter temporal, permetran la propietat a les entitats durant 75 anys. Després els pisos passaran a formar part del parc públic d’habitatge social.
Però l’AHC i els ajuntaments tenien prioritat per davant de les entitats, motiu pel qual el primer any les entitats que promouen l’habitatge social no van poder accedir a la compra dels tots els habitatges que haurien volgut. En el nostre cas en vam poder comprar només 5, tots de la SAREB.
Una fase de diàleg va millorar aquesta situació, doncs es va obrir la porta a la possibilitat de comprar pel mateix procediment TIR pisos del mercat obert detectats per les pròpies entitats. Això va suposar una gran millora, doncs a partir d’aquell moment la Fundació Habitatge Social ha comprat 90 habitatges més, majoritàriament del mercat obert, però també a entitats bancàries (40) que ens els havien cedit i on ja hi vivien famílies usuàries de la Fundació.
La majoria de pisos comprats per la Fundació estan ubicats a la primera corona de Barcelona (L’Hospitalet, Cornellà, Badalona i Santa Coloma). Aquests habitatges tenen una superfície que va dels 40 als 60 m2 i entre 2 i 3 habitacions. S’han hagut de fer obres a molts d’ells principalment bany i cuina, renovar instal·lacions elèctriques i pintura.
La Fundació ha invertit un milió d’euros de fons propis en la compra d’aquests 95 habitatges. La resta de la inversió (7.732.469,20€) han estat finançats per l’Institut Català de Finances.
En aquests moments estem acabant de posar en ús tots els habitatges. Quan acabi aquest procés podrem dir que hem aconseguit que 95 famílies en situació d’exclusió residencial tenen accés a un habitatge de lloguer social.