Dia mundial de la pobresa energètica

N4 Endoll Pobresa Energètica
Temps estimat de lectura: 2 minuts
Rate this post

A principis del anys noranta del segle passat, Brenda Boardman va definir la pobresa energètica com la “incapacitat d’una llar per a obtenir la quantitat adequada de serveis d’energia pel 10% de la renda disponible”.

Tot i això, actualment no hi ha un estàndard europeu per a definir la pobresa i cada Estat membre és el responsable de la seva definició.

Altrament, la OMS afirma que la dificultat de mantenir una llar a una temperatura, humitat i nivells de CO2 adequats afecta directament a la salut i pot generar malalties de diferent consideració, especialment als col·lectius més vulnerables: gent gran, embarassades i infants i lactant. Per tant, podríem trobar un cert acord en qualificar la pobresa o precarietat energètica com la dificultat o la incapacitat econòmica de mantenir l’habitatge en unes condicions adequades que no afectin la salut de les persones que hi viuen.

“La pobresa energètica provoca problemes de salut física i mental”

Entre els riscos que la pobresa energètica suposa per a la salut trobem que viure en un habitatge amb temperatures inadequades –especialment fredes a l’hivern- i amb fongs i humitats multiplica el risc de patir malalties com asma, artritis, bronquitis, rinitis al·lèrgica, pneumonitis i Aspergillosis broncopulmonar al·lèrgica, reumatisme, depressió, ansietat.. i d’augmentar la mortalitat en persones de més de 60 anys per malalties cardiovasculars i respiratòries.

Provocada per la pobresa, la poca eficiència energètica, el preu de l’habitatge i, sobretot, dels elevats preus de l’energia, la pobresa energètica també suposa un endeutament de les famílies i forts impactes sobre la salut mental.

Arribada una situació de precarietat econòmica o pobresa una família ha de triar entre pagar lloguer, alimentació… o pagar els submistraments que li permetin tenir uns nivells de temperatura i humitat adequats. (Sobre) viure en aquest entorn econòmic i social és realment difícil i complex per a moltes persones.

Des de la Fundació fa temps que vetllem per mantenir els nostres habitatges el màxim d’eficients i confortables, reduint tant com es pugui el consum energètic amb l’objectiu de ser el més sostenibles possibles.

Per aquest motiu l’any 2017 vam iniciar un projecte de sensorització d’habitatge social impulsat per la Taula del Tercer Sector amb la col·laboració de CELLNEX Telecom.

L’objectiu del projecte era, i continuen sent, obtenir dades  concretes que ens permetin aportar anàlisi i donar respostes i millores individualitzades a cada problema, habitatge i família a la que acompanyem.

L’objectiu de la Fundació F. de l’Habitatge Social és sensoritzar 40 nous habitatges cada any amb l’objectiu de minimitzar l’impacte de la pobresa energètica en les famílies ateses per la Fundació.


Comparteix aquesta pàgina
Fes un donatiu Fer-me soci
Gràcies a la vostra ajuda, podem estar al costat dels qui més ens necessiten
Quin tipus de donació t’agradaria fer?
Puntual
Quant voleu aportar?
Sóc...
Particular
Empresa