Les sensorització dels habitatges: noves tecnologies per lluitar contra la pobresa energètica i els seus efectes en la salut de les persones

N3 Foto Taula
Temps estimat de lectura: 2 minuts
Rate this post

El 2017 vam iniciar un projecte de sensorització d’habitatge social impulsat per la Taula del Tercer Sector amb la col·laboració de CELLNEX Telecom i juntament amb Fundació Família i Benestar Social i Hàbitat3

Els objectius del projecte eren, i continuen sent, obtenir dades que ens permetin aportar anàlisi i solucions a un tema tan sensible com complex com és la pobresa energètica[1].

En una primera fase es van sensoritzar els nivells de CO2, de temperatura i d’humitat d’un total de 6 habitatges, en temps real i de forma individualitzada de cada habitatge.

A primers de 2019, es va ampliar el parc d’habitatges fins a 50, dels quals 20 estan gestionats per la Fundació Habitatge Social. La Fundació va triar els habitatges procurant tenir representativitat de l’ampli i divers ventall del seu parc (ubicació, mida, tancaments,  condicions generals de la finca…)

Amb la sensorització la Fundació pot donar respostes i millores individualitzades a cada problema, habitatge i família. Per això quan detectem dades que no responen als estàndards de salut i confortabilitat entrem en acció:

L’Instituto para la Diversificación y el Ahorro de la Energía, indica com a temperatures recomanables a l’interior del habitatges les de 20-21º durant el dia, i de 15-17ºC per la nit. Els pediatres recomanen que la temperatura de la llar per a un nadó oscil·li entre els 22º-24ºC de dia i els 18º-20ºC durant la nit.

Primera acció: un arquitecte o tècnic de l’àrea de patrimoni visita l’habitatge per veure si hi ha algun desperfecte o incidència que afecti a la confortabilitat (ex: finestra trencada, calefacció o aire condicionat avariat…). En cas de trobar-ne es procedeix a la reparació i millora immediata. D’aquesta manera també es contribueix a un bon ús dels recursos i a un estalvi energètic, que segur es veu reflectit en la factura.

Segona acció: l’educador/a social referent de la família concerta una visita per valorar amb ells la situació i la seva percepció personal referents a la climatització. L’educador també detectarà si cal reforçar l’assessorament sobre la importància de tenir una bona climatització al pis, si cal capacitació sobre l’ús dels recursos que tenen disponibles (calefactors, aires condicionats, ventilació), o calen altres mesures.

Tercera acció: puntualment ens podem trobar que la família digui que no pot pagar la factura. En aquests casos comencem els tràmits necessaris amb Càritas o Serveis Socials dotin d’un ajut a la família per pagar les factures. Aquests casos són un percentatge molt baix, doncs

L’objectiu de la Fundació F. de l’Habitatge Social és sensoritzar 40 nous habitatges cada any amb l’objectiu de minimitzar l’impacte de la pobresa energètica en les famílies ateses per la Fundació.


Comparteix aquesta pàgina
Fes un donatiu Fer-me soci
Gràcies a la vostra ajuda, podem estar al costat dels qui més ens necessiten
Quin tipus de donació t’agradaria fer?
Puntual
Quant voleu aportar?
Sóc...
Particular
Empresa