Parlem de pobresa energètica, o parlem de pobresa?

2
Temps estimat de lectura: 3 minuts
Rate this post

Fotografia de de Michael Jastremski 

Avui us volem parlar d’un exemple no real, que no vol dir imaginari, d’una família en situació de vulnerabilitat. Veiem-lo:

Ets una mare amb dos infants, un d’ells amb necessitats especials.

Treballes a mitja jornada –afortunada– però no tens xarxa i per tant no pots treballar més hores.

Cobres nets 750 € al mes –doblement afortunada– si poguessis treballar tot el dia serien 1.500 €, molt més que un mileurista! Vas a parar!

Vius en un petit pis de dues habitacions a l’àrea metropolitana de Barcelona. La mitjana del preu del lloguer a Catalunya és de 734,33 € el 2020. Si ets triplement afortunada pagaràs, si fa no fa, la mitjana.

Et queden 15,67 € per pagar la llum, però enguany el rebut mitjà de la llum a Espanya és de 79,26 €

Ja no ets tant afortunada, per això decideixes que ni estufa, ni res, abrigadets i amb mantes, els deures del cole amb guants sense puntes, que és molt cool. I deixem la factura a la meitat: només et falten 23,96 € per pagar la llum.

El menjar, l’aigua i el gas, la roba –creixen tant de pressa- , el que necessiten per a l’escola, els medicaments, el transport… ara ja no et gens afortunada: visita a Serveis Socials, a Càritas, el que sigui!!!

Aquesta és la realitat de moltes famílies al nostre país

Segon l’informe FOESSA a Catalunya 2.258.000 persones –més del 29% de la població– estan socialment excloses i d’aquestes, 1,2 milions pateixen exclusió severa.

Les dones, la gent gran, els joves i les persones migrades són els col·lectius més debilitats per culpa de la crisi que estem vivint.

I el mateix informe alerta que ha empitjorat la precarietat i s’ha “cronificat” l’atur. Ara hi ha un 8,2 % de les famílies amb tots els membres desocupats, i en un 13,1 % de les llars el principal sustentador té una inestabilitat laboral greu. Aquesta precarietat s’ha multiplicat per quatre respecte el 2019.

La pobresa energètica afecta a un ampli segment de la societat catalana. Els preus no paren de pujar. Ens deien ahir Al Matí de Catalunya Ràdio (32:26) que el preu de la llum ha pujat un 46 % en un any, el del gas butà un 33 %, el gas natural el 13% i la gasolina el 23 %.

L’IPC va pujar un 6,5 % el 2021.

Acompanyament integral a l’exclusió social i residencial a la Fundació

A la Fundació l’any passat vam acompanyar 465  famílies, de les quals el 98 % van pagar un lloguer molt social d’entre 30 i 280 € al mes. Un lloguer que es pacta en funció de les seves possibilitats i que, a més a més, pot estar subjecte a ajuts de Càritas i de la Generalitat de Catalunya.

Amb  els subministraments fa uns anys vàrem decidir que estarien a nom de la Fundació per evitar els talls de llum, gas i aigua, després la família ens fa abonament de la despesa.

Des que es va aprovar la Llei de pobresa energètica el 2017, les famílies que estan en un procés avançat del seu pla de treball, recuperen la titularitat dels subministraments, fet que els apodera i els fa avançar cap a una situació normalitzada.

Aquesta situació també en permet renegociar el preu dels pisos en bloc. I ens plau dir que amb el nostre proveïdor elèctric, HolaLuz, hem pogut negociar una tarifa profitosa per a les famílies, fins al setembre 2022, quan preveuen que s’haurà de tornar a revisar el preu de la llum.

Així doncs, la majoria dels nostres habitatges tindran un preu únic a qualsevol hora del dia de 0,29 €/kWh, que si es mantenen el consum habitual, en termes generals, suposarà un descens del total de la seva factura.

Potser avui hauríem hagut de parlar només de pobresa energètica, però primer hem de parlar alt i clar de pobresa i d’exclusió.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

El nostre compromís amb els ODS 2030

Sustainable Development Goals E Final Sizes
Sustainable Development Goals E Final Sizes
Comparteix aquesta pàgina
Fes un donatiu Fer-me soci
Gràcies a la vostra ajuda, podem estar al costat dels qui més ens necessiten
Quin tipus de donació t’agradaria fer?
Puntual
Quant voleu aportar?
Sóc...
Particular
Empresa