Neix AVIVAS, primera aliança estatal per l’habitatge social i assequible no lucratiu

Avivas
Temps estimat de lectura: 3 minuts
Rate this post

Les entitats del Tercer Sector especialitzades en habitatge social i assequible s’han unit per crear AVIVAS, la xarxa per transformar el model immobiliari actual.

AVIVAS busca traslladar la figura europea de les Housing Associations al nostre país.

El futur de l’habitatge pot ser més just i inclusiu, i les entitats del Tercer Sector el volen reivindicar amb la creació d’AVIVAS, la primera aliança a nivell estatal a Espanya per l’habitatge social i assequible.

Aquesta xarxa, constituïda per la Fundación EguzkiloreCohabitac -coordinadora a la que pertany la Fundació- i Provivienda, neix amb el ferm objectiu d’unir forces i transformar l’actual model de provisió d’habitatge en un model no lucratiu, seguint l’estela de les Housing Associations a Europa. Les organitzacions que conformen AVIVAS compten amb dècades d’experiència gestionant habitatge social i assequible a persones en situació de vulnerabilitat i, només el 2022, van gestionar més de 6.900 vivendes, allotjant 16.500 persones. 

 

«AVIVAS és una fita a nivell estatal per al model de provisió d’habitatge social i assequible. És un pas més perquè les Housing Associations siguin una realitat al nostre país», assegura Eduardo Gutiérrez, subdirector general de Provivienda

7

Les Housing Associations o Associacions d’habitatge són organitzacions que, des del no lucre o el lucre limitat, promouen, construeixen, compren, rehabiliten i gestionen habitatge assequible i social, amb el suport en major o menor mesura per les administracions públiques per promoure’n l’activitat. Aquesta forma de col·laboració ja funciona àmpliament a Europa, a llocs com Viena, exemple emblemàtic on una quarta part del parc immobiliari de la capital és habitatge social. Espanya té actualment un parc d’habitatge social de menys del 2,5%, malgrat que la mitjana europea és del 9,3%. Amaia Porres, directora general de la Fundació Eguzkilore, afegeix que “el Relator Especial sobre el dret a un habitatge adequat de Nacions Unides sol·licita arribar al 15% el 2040, per a la qual cosa és imprescindible un model immobiliari alternatiu”.

Segons Housing Europe, si les entitats sense ànim de lucre gestionen un gran percentatge d’habitatges sobre el total del parc, s’ajuda a regular els preus del mercat. El cas austríac n’és un exemple, ja que reflecteix com un augment del 10% en la proporció de Housing Associations pot donar lloc a la disminució del 5% del preu dels lloguers del mercat privat. A Espanya, tot i això, l’activitat immobiliària està pràcticament copada pel sector privat amb ànim de lucre, que caracteritza un mercat altament especulatiu.

Per incorporar aquest model al nostre país ens cal adaptar-lo a les característiques del nostre context social i econòmic”, assegura Gutiérrez, que destaca la necessitat de tenir un marc normatiu clar que reguli l’activitat d’aquestes organitzacions. AVIVAS denuncia que les ONG actualment tenen moltes traves fiscals i de finançament, tot i tenir un objectiu 100% social, ja que no tenen finalitats especulatives. Des d’AVIVAS plantegen en el seu manifest una sèrie de mesures fiscals, financeres i normatives necessàries per acostar la política d’habitatge europeu a Espanya.

La despesa pública en habitatge a Espanya es troba al voltant del 0,1% del PIB, mentre que la mitjana europea se situa al 0,6%. Segons Pere Esteve, president de Cohabitac, “el Govern estatal hauria de fer un gir a les seves polítiques i concretar aquest increment del pressupost en línies específiques d’ajudes per a la promoció d’habitatge per a lloguer social per part de promotors socials, així com a la gestió de habitatge destinat a persones vulnerables. També, caldria incentivar els arrendadors que destinin habitatge al lloguer social”.

3
Comparteix aquesta pàgina
Fes un donatiu Fer-me soci
Gràcies a la vostra ajuda, podem estar al costat dels qui més ens necessiten
Quin tipus de donació t’agradaria fer?
Puntual
Quant voleu aportar?
Sóc...
Particular
Empresa