Dos anys del projecte de lluita contra la pobresa energètica i la necessitat d’una correcta transposició de la Directiva 2024/1275 relativa a l’eficiència energètica dels edificis.
- La lluita per un habitatge digne per a tothom va intrínsecament enllaçada amb la lluita contra la pobresa energètica. Des de la Fundació treballem per a la dignitat dels habitatges de lloguer social amb els que proveïm les famílies vulnerables.
- Després de la instal·lació de sistemes de calefacció en 26 habitatges aquest hivern, dotem de ventiladors de sostre a 21 habitatges aquest estiu. L’acompanyament i la formació en els usos energètics complementen aquestes accions i busquen l’autonomia i apoderament de les famílies.
- Des de la Fundació reivindiquem que la transposició de la Directiva 2024/1275 relativa a la eficiència energètica dels edificis prioritzi les ajudes a les famílies i persones més vulnerables, que són les que viuen en els d’habitatges més antics de l’estat.
Barcelona, 26 de setembre de 2024
Fa dos anys la Fundació va iniciar el projecte Intervenció en els habitatges de lloguer social per a la millora de la salut i el confort de las persones llogateres.
El projecte té dos pilars de funcionament, que ens porten directes a la lluita contra la pobresa energètica:
El primer és la millora dels habitatges en la seva estructura i tancaments (finestres i balcons) seguida de l’aprovisionament de sistemes de calefacció i refrigeració. Durant la tardor de 2023, gràcies al premi Hogares Dignos de Leroy Merlin vam poder instal·lar 26 sistemes de calefacció en pisos del parc d’habitatges de la Fundació. Juntament i gràcies a les ajudes de Fundació La Caixa i Fundació Naturgy també es va poder actuar sobre els habitatges i vam instal·lar sensors que permeten, en remot, saber les condicions d’habitabilitat dels habitatges (temperatura, humitat i concentració de CO2).
Aquest estiu, i també gràcies a la donació de 42 ventiladors de sostre de Leroy Merlin, hem pogut actuar en 21 habitatges gestionats per la Fundació en els que la calor afecta de forma més intensa. També està previst instal·lar sensors en els habitatges que encara no els tenen.6
El segon pilar és l’actuació social amb les famílies. Dins el marc del projecte, i amb el suport de l’Escola d’Energia de la Fundació Naturgy, estem realitzant formacions sobre els usos energètics a les famílies, la manera d’estalviar i millorar la qualitat del seu confort, la reducció de les despeses… De manera paral·lela, els educadors i els responsables de la gestió patrimonial de la Fundació, realitzen reunions personalitzades amb les famílies que ens permeten veure de primera mà com es desenvolupa el projecte i personalitzar les actuacions de millora que encara siguin necessàries.
El 24 d’abril de 2024 el Parlament Europeu va publicar la Directiva 2024/1275 relativa a l’eficiència energètica dels edificis, la transposició de la qual s’ha de fer efectiva abans de finalitzar el 2026. La Directiva posa especial èmfasi en que les ajudes arribin a les persones vulnerables.
Atès que les ajudes seran del tot insuficients i amb la mirada posada en la total descarbonització del parc d’habitatges europeu per al 2050, des de la Fundació considerem que les polítiques de rehabilitació energètica han de facilitar la incorporació d’habitatges al mercat afavorint acords entre la propietat i les borses d’ habitatges, les oeneges i les cooperatives amb l’objectiu de mantenir preus socials i assequibles durant un temps raonable, en funció de les rehabilitacions realitzades i del percentatge de l’aportació de l’administració enfront al de la propietat.
També ens sembla de vital importància la priorització en la concessió de les ajudes dels col·lectius més vulnerables i que es tingui en compte les rendes dels destinataris.
Així mateix les ajudes han de ser, en aquests casos, compatibles per a arribar al 100% del finançament, a més d’accelerar-ne els pagaments i fer-los directament als executors de la rehabilitació, i sempre tenint en compte l’increment de l’IPC.
Tanmateix l’administració no ha d’oblidar que qui millor coneix els més vulnerables són les oenegés i per tant són les que millor poden intercedir com interlocutors entre l’administració i la ciutadania