La Fundació presenta la Memòria d’activitats i el Balanç social 2023

221201 Casasans Lq 29
Temps estimat de lectura: 3 minuts
5/5 - (1 vote)

Fotografia de Los Mélez

La Fundació posa de manifest el risc que suposa la manca d’habitatge social en un moment en que el preu de l’habitatge està disparat.

  • La Fundació reclama responsabilitat i corresponsabilitat a les administracions i a tots els partits polítics per que s’aprovi un pla d’habitatge amb la mirada a mig i llarg termini, un que impliqui tots els nivells: estat, Generalitat, diputacions, consells comarcals i ajuntaments.
  • L’entitat ha acompanyat 476 famílies i 1.750 persones en els 461 habitatges que ha gestionat durant 2023.
  • La dificultat de fer créixer el parc d’habitatges creix paral·lelament a les dificultats de trobar un habitatge per a les famílies que recuperen la seva autonomia.

Durant l’any 2023 la Fundació Habitatge Social ha acompanyat 476 famílies i 1.750 persones, el que suposa un creixement del 2,8 % i el 2,5 % respectivament.

El director de la Fundació, Sergio Rodríguez, assenyala el coll d’ampolla en que es troba la Fundació: “Per una banda, cada cop costa més incorporar habitatges al parc que gestionem i per l’altra, les famílies que han recuperat la seva autonomia tenen moltes dificultats per aconseguir un habitatge fora de la Fundació. Això suposa un estancament en la rotació de famílies que alenteix la nostra acció social.”

Un dels principals indicadors de l’activitat de la Fundació s’estan enquistant: des de l’any 2015, que van sortir de la Fundació 48 famílies, no s’ha tornat a arribar de la xifra i les dades dels darrers anys es mouen al voltant de les 26 famílies. “Això té a veure amb els preu tant alts del lloguer, les famílies necessiten poder accedir a un habitatge assequible entre 600-800 € i això, a l’àrea metropolitana on treballem, és del tot impossible.” Declara Olga González, directora d’Acció Social.

Prioritzem les famílies amb menors a càrrec i posem especial atenció a la perspectiva de gènere. Destaca el 2023 pel creixement del 14,1 % de les famílies monoparentals: 162 famílies de les quals 154 tenen al capdavant una dona.

L’accés d’una dona al seu dret a la propietat i al control sobre l’habitatge és un factor que redueix el risc a veure’s sotmesa a control i a violència masclista en l’àmbit de la parella, per aquest motiu es prioritza la signatura del contracte a la cap de família: el 88,4 % dels lloguer socials estan signats amb dones,

 

221201 Casasans Lq 62
Fotografia de Los Mélez

En aquest mateix període s’ha acompanyat a 659 menors, però el seu número disminueix atesa la doble dificultat que tenen per a emancipar-se: ser joves i viure una situació de vulnerabilitat. Rodríguez adverteix de tots els riscos que suposa no poder disposar d’un habitatge digne per poder desenvolupar-se durant la infantesa: “ansietat i depressió, problemes de desenvolupament i d’aprenentatge, pitjor salut física i més hospitalitzacions, asma, al·lèrgies, bronquitis, pes per sota de l’òptim… Nosaltres els procurem un espai on jugar, poder estudiar i sentir-se segurs.”

Mentre tant, per tal de poder caminar per aconseguir l’impacte que busca: que tothom pugui accedir a un habitatge digne”, la Fundació ha treballat en diverses línies:

  • Ha consolidat el sistema d’avaluació de la situació de les famílies, QAS, per fer-ne un seguiment més acurat i facilitar la millora de la qualitat de vida i l’augment de la seva autonomia.
  • Ha iniciat un projecte de lluita i apoderament de les famílies davant la pobresa energètica, gràcies al Premi Hogares Dignos de Leroy Merlin, amb la col·laboració de Fundació Naturgy i Fundació La Caixa.
  • Ha participat de forma activa a l’International Social Housing Festival, individualment i amb Cohabitac, que es va dur a terme a Barcelona el mes de juny de 2023.
  • Participa en el projecte AVIVAS de referència a tot l’estat espanyol.

Enguany la Fundació Habitatge Social ha tingut l’honor de ser premiada per la Fundació Sant Antoni de Penyafort, vinculada a l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, amb el V Premi Reconciliació.

Comparteix aquesta pàgina
Fes un donatiu Fer-me soci
Gràcies a la vostra ajuda, podem estar al costat dels qui més ens necessiten
Quin tipus de donació t’agradaria fer?
Puntual
Quant voleu aportar?
Sóc...
Particular
Empresa