Fotografia de la Taula del Tercer Sector Social
Ahir, 17 d’octubre, en motiu del Dia Internacional per a l’Erradicació de la Pobresa, la Taula del Tercer Sector Social va organitzar la jornada Territori i desigualtats: una vida digna depèn d’on vius?
En el marc de la jornada, Sergio Rodríguez, director de la Fundació, va exposar el paper de la manca d’habitatge com a font de desigualtat.
La Jornada es va iniciar amb els parlaments de les autoritats: Mònica Martínez Bravo, consellera de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya; Javier Silva i Pérez, diputat delegat de Cicle de Vida i Comunitat de la Diputació de Barcelona; Sònia Fuertes Ledesma, comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona, i Francina Alsina Canudas, presidenta de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya.
Seguidaments va tenir lloc una taula rodona on Carolina Pallàs, Prohabitage Som Llar, Bàrbara Díaz, Creu Roja, Rafael Allepuz, Càritas D. Lleida, Carles Aluju, síndic de Subí, i Anna Vila, directora general de Serveis socials al Dept. de Drets Socials i inclusió de la Generalitat van poder exposar situacions, mancanes i propostes per donar resposta a les necessitats específiques de les diferents comarques i viles del país.
Em format de mini-ponència, Sergio Rodríguez, va exposar la situació a la que ens aboca la crisi de l’habitatge i les diferents circumstàncies segons cada territori.
A la jornada, la Taula va posar de manifest algunes de les seves prioritats socials que formen part de les demandes del sector en el marc de la negociació dels pressupostos de 2025.
Garantia d’ingressos mínims
La Taula demana establir un model d’actualització de l’IRSC (l’indicador que determina l’accés i la quantitat de diverses prestacions i ajudes socials) acordat amb el tercer sector social i els altres agents socials. Cal establir uns criteris objectius de revisió per assegurar el poder adquisitiu de les prestacions vinculades a aquest barem, com la renda garantida de ciutadania i ajudes socials com complements de pensions no contributives, manteniment de les despeses de la llar i de necessitats bàsiques i ajuts per a joves extutelats, entre altres.
Habitatge digne i assequible
La Taula fa una crida al Govern i als grups parlamentaris per acordar un Pacte Nacional pel Dret a l’Habitatge que permeti articular una resposta col·lectiva entre tots els agents implicats i que tingui una mirada estratègica per planificar les polítiques d’habitatge a llarg termini. També demana aprovar amb urgència el Pla Territorial Sectorial de l’Habitatge, que s’hauria d’haver aprovat fa mesos i que és fonamental per desenvolupar les polítiques d’habitatge a Catalunya en clau territorial i garantir el dret a un habitatge adequat, assequible i accessible. A més, reclama fer efectiu el conveni amb Endesa que regula la pobresa energètica, estendre’l a la resta d’empreses comercialitzadores, aplicar els comptadors socials i condonar el deute de les llars des del 2022 fins al 2024.
Ocupació de qualitat
La Taula reclama impulsar el diàleg social, la participació i la concertació territorial per garantir que les polítiques d’ocupació tenen en compte les realitats específiques de les persones i els territoris, a més d’assegurar un espai per a la representació del tercer sector social com agent present a tots els territoris i que representa realitats diverses, especialment aquelles de les persones amb més risc d’exclusió, que no tenen cap altre representació dins els espais de presa de decisions. Les entitats socials volen participar de manera activa en el disseny i implementació de polítiques actives d’ocupació territorials.
Podeu consultar aquí el manifest de la Taula amb la lectura del qual s’ha tancat la jornada.