Fotografia d’Aleix Carrera a Unsplash
El segrest de l’habitatge
De Jaime Palomera Zaidel
Per Editorial Pòrtic en català i Ediciones Península en castellà, 2025.
El segrest de l’habitatgede Jaime Palomera és un assaig clar i ben documentat que analitza com l’habitatge ha deixat de funcionar com a dret fonamental per esdevenir un actiu financer en mans d’uns pocs.
Palomera, amb una mirada crítica però accessible, connecta l’actual crisi d’habitatge amb les dinàmiques del capitalisme financer global i amb l’especulació que es produeix a escala local. Sense buscar grans efectismes, l’autor estructura el llibre amb solidesa i ofereix una lectura útil tant per a públic especialitzat com per a ciutadania preocupada per la realitat urbana. L’obra destaca per la seva claredat expositiva, l’ús rigorós de dades i la voluntat de fer pedagogia.
Sense ser ni pamflet ni diagnòstic fred, el llibre obre preguntes i apunta camins col·lectius per recuperar l’habitatge com a bé comú. Una lectura rellevant en un context marcat per l’emergència habitacional.
El problema de la vivienda
De Javier Burón Cuadrado
Per Arpa Editores, 2025.
El problema de la viviendade Javier Burón és un assaig sòlid i realista que parteix de l’experiència institucional de l’autor per abordar els límits i les oportunitats de les polítiques públiques d’habitatge.
Amb un to mesurat i un enfocament tècnic però entenedor, Burón analitza els desequilibris del mercat immobiliari, la manca d’oferta assequible i la necessitat de reformes estructurals. El llibre evita els discursos apocalíptics i aposta per una via reformista, basada en l’evidència i en la millora de les eines de planificació i gestió pública. Destaca per la seva claredat conceptual i pel coneixement pràctic acumulat en la gestió de l’habitatge a escala local. Sense prometre solucions màgiques, planteja propostes viables i graduals que interpel·len tant a responsables polítics com a professionals del sector.
Una aportació útil per entendre el problema des de dins de les institucions.
Exclusió compartida. Viure en una habitació en un context d’exclusió residencial i social
De Raluca Budian, Miriam Feu, Sonia Lacalle , Asunción López, Ignasi Martí i Guillermo Oteros
Per Càritas Barcelona i ESADE, 2025. Descarrega el PDF
Exclusió compartida és una radiografia crua i necessària d’una de les formes més invisibilitzades de l’exclusió residencial a Catalunya: el subarrendament d’habitacions en condicions precàries.
Amb una mirada empírica i compromesa, l’informe construeix un relat coral a partir de testimonis que viuen atrapats en la provisionalitat permanent. Lluny de l’anècdota, traça una crítica estructural al sistema d’habitatge i a les polítiques públiques que no arriben. El text combina rigor analític i sensibilitat social, posant el focus en l’impacte emocional i vital, especialment en infants i joves. És una peça de recerca que incomoda i interpel·la.
Un crit documentat que demana resposta política.
Habitatge i salut. Entorn residencial i comunitat.
De Carolyn Daher, Carlota Sáenz de Tejada, Laura Hidalgo i Mark Nieuwenhuijsen
Per Diputació de Barcelona, 2023. Descarrega el PDF
Aquest text ofereix una lectura sòbria però profunda del valor de l’entorn residencial com a peça clau del dret a l’habitatge. Amb un estil net i argumentatiu, articula una visió integral que va més enllà de l’espai físic per incloure el teixit social i comunitari. L’autoria defensa, amb lucidesa, que la qualitat de vida es juga tant a l’interior de casa com al carrer, a l’escola, al CAP o al transport públic.
És una reflexió amb vocació de polítiques públiques, on l’habitatge s’entén com a infraestructura de drets. El text assenyala responsabilitats i obre escenaris d’acció. Un posicionament clar, alineat amb els ODS i les agendes urbanes internacionals.
L’HABITATGE: POLÍTIQUES DE LLOGUER AL SEGLE XXI
Revista Papers, número 66, monogràfic coordinat per Jordi Bosch i Carles Donat.
Per Institut Metropoli, 2024. Descarrega el PDF
El número 66 de la revista Papers té com a fil conductor les polítiques d’habitatge de lloguer al segle XXI. El número monogràfic consta de 10 articles que s’estructuren en tres blocs: un primer de diagnosi constituït per quatre articles que examinen les dificultats per accedir a un Habitatge de lloguer i per poder mantenir-lo a diferents escales, des d’una mirada internacional fins a una més local de la metròpoli de Barcelona; un segon amb altres quatre articles que analitzen els avantatges, inconvenients i limitacions dels diferents instruments de política d’habitatge en discussió, inclosa la recent Llei estatal d’habitatge; i un darrer bloc amb dos articles centrats exclusivament en el control de rendes, una mesura que actualment acapara bona part del debat a tots els nivells.