Fotografies d’EAPN-ES
El passat 10 de setembre, en Borja Ramon i la Laura Pujol, coordinadors del projecte contra la pobresa energètica de la Fundació, van assistir al diàleg Multiactors organitzat per l’EAPN al voltant de la transició justa.
La Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l’Exclusió Social a l’Estat Espanyol (EAPN-ES) va organitzar el passat dimarts 10 de setembre, a l’Espai Ecooo de Madrid, el Diàleg Multiactor ‘Cap a una transició justa: habitatge i eficiència energètica’.
L’esdeveniment, que va reunir més de 30 persones expertes de l’Administració pública, empreses, sindicats, acadèmia i tercer sector d’acció social, s’ha celebrat en el marc del Projecte ‘Tancant la bretxa: acció climàtica i equitat social’ que està desenvolupant EAPN-ES.
Amb aquesta jornada, la Xarxa buscava impulsar un espai de reflexió on refermar coneixements sobre transició ecològica, rehabilitació d’habitatges i la Directiva Europea sobre Eficiència Energètica dels Edificis (EPBD), amb l’objectiu d’elaborar propostes polítiques sobre eficiència energètica que contribueixin a la lluita contra la pobresa a l’Estat espanyol.
El Diàleg es va dividir en tres blocs temàtics que van respondre a qüestions com les polítiques i aliances necessàries per impulsar l’eficiència energètica en els habitatges, la seva relació amb la reducció de la pobresa energètica, i el paper de la societat civil en aquest procés.
Els dos primers blocs van comptar amb la participació de Carlos Bravo, secretari de Protecció Social i Polítiques Públiques de CCOO, Ana Sanz, investigadora a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Madrid, Ester Sevilla, directora d’Acció Social i Internacional de la Fundació Naturgy, i Laura Pujol i Larena, responsable de comunicació de la Fundació Habitatge Social.
En l’última part de la trobada, les persones assistents es van ajuntar en tres taules de treball per plantejar les prioritats del Tercer Sector que s’haurien d’incloure en el marc legal espanyol relatiu a les polítiques d’eficiència energètica, entre elles la trasposició de la Directiva EPBD -que es durà a terme entre 2024 i 2025-, o la futura Estratègia Nacional d’Energia.
Entre les conclusions plantejades pels grups, es va proposar que les mesures en matèria d’eficiència energètica i habitatge arribin de forma prioritària i efectiva als qui es troben de situació vulnerable, la necessària participació de les persones amb experiència en pobresa en l’elaboració d’aquestes polítiques, o que la rehabilitació d’habitatges porti associada mesures que evitin l’expulsió de les famílies vulnerables.